Tüm Kitaplarda Sepette %27 İndirim!
250₺ Üzeri Alışverişinize Ücretsiz Kargo!
Tüm Kitaplarda Sepette %27 İndirim!
250₺ Üzeri Alışverişinize Ücretsiz Kargo!
Meraklı Dandella'nın Şarkısı

Meraklı Dandella'nın Şarkısı

Bir bebeğin dünyaya merhaba dediği o büyülü anda; ilk ayrılık ve ilk kavuşma bir arada yaşanmış olur. Tüm ihtiyaçlarının koşulsuz ve kendiliğinden karşılandığı ilk yuvasından ayrılıp anne-babasının kucağına kavuşan o minik, şimdi ebeveyninin gözlerinde dünyayı tanıma çabasındadır. Acıkınca karnı doyurulan, altı değiştirilen, ağlamayı durduramasa da bakım vereninin sevgi dolu  bakışlarıyla, dokunuşuyla temas edebilen bebek  dünyayı  güvenli algılamaya başlar. Bu güvenli dünya, içinde var olmaya, büyümeye, öğrenmeye değerdir artık onun için. Öğrenmek için ihtiyacı olan meraksa onun doğasında vardır zaten.

Çocukların en güçlü duygularından biri nedir deseniz merak derim. Merak eden çocuk keşfetmek, keşif için ise uzaklaşmak, mesafe alabilmek ihtiyacındadır. Ve ancak dönüş noktasını ve bu rotayı kalbinde taşıyabilen, kalbinde hissedebilen çocuk hayatı keşfetmek için uzaklaşmayı göze olabilir. Güvenli bağlanma dediğimiz bu ilişki biçimi çocuğun ihtiyaçlarının bakım vereni tarafından yeterince karşılanması, sakinleştirilmesi, ebeveyninden gördüğü şefkat ve sevgi dokunuşlarını içerir. Güvenli bağlanan çocuk, güvenle ayrılıp yeni deneyimlere yönelir. Bu deneyimler bazen zorlar onu, korkar, kaygı duyar sakinleşmeye ihtiyaç duyar ve yine yüzünü ebeveynine çevirir. Onun sesinde, onun dokunuşunda, şefkatinde rahatlar.

Meraklı Dandella’nın Şarkısı’nda kahramanımız Dandella tam da bu çocuk olma haliyle annesinin uyarısına rağmen merakının peşinden gider ve gittiği yerde beklenmedik bir sürpriz onu beklemektedir. Çocuklar sakinleşebilmek için anne babalarının sakinleşme becerilerine ihtiyaç duyar, bu becerileri onlardan ödünç alırlar. Bu süreç hem aralarındaki yakın ilişki bağını güçlendirirken hem de zamanla kendi kaynaklarını geliştirmelerini sağlar. Kendi kaynaklarını fark eden ve geliştiren çocuk zorlu durumlarla karşılaşsa da onlarla baş edebilir. Tıpkı Meraklı Dandella’nın annesinin öğrettikleriyle sakinleşip yaşadığı zorlu durumla baş ederek, onu bekleyen ailesine dönmesi, onlarla kavuşması gibi.


Ceren DIŞPINAR

Klinik Psikolog